από το σταφύλι στο πετιμέζι (δοκιμαστική ανάρτηση)

Υπήρχε μία κληματαριά, στο σπίτι μας, η οποία σκαρφάλωσε, πάνω σε μια παλιά ελιά, και κρέμασε τα τσαμπιά της, σε ένα πολύ ωραίο φυσικό  δείγμα δασικής καλλιέργειας!

Μαζέψαμε περίπου 10 κιλά μικρόρωγα μάυρα σταφύλια.

κλήμα σε ελιές - πιθάριαΣτην συνέχεια, τα πατήσαμε με το χέρι, μέσα σε ένα σουρωτήρι,και μετά, ότι περίσσευε το βάζαμε μέσα σε ένα τουλπάνι (ύφασμα) και το στίβαμε, ώστε να βγάλουμε όσο το δυνατό περισσότερο μούστο.

Η αλήθεια είναι πως με το χέρι, είναι λίγο δύσκολα, όλα αυτά. (Την προηγούμενη φορά, είχαμε πάρει έτοιμο ολόφρεσκο μούστο, τον βάλαμε στο ψυγείο για να σταματήσουμε τη ζύμωση, και τον κάναμε την επόμενη μέρα). Αλλά έχει και την πλάκα του. Μας πήρε μια ώρα περίπου να τα «πατήσουμε» με το χέρι.

Βγάλαμε 6,5 κιλά μούστο.

Πριν το βάλουμε στην κατσαρόλα, και επειδή δε θα βάλουμε ούτε μουστόχωμα, ούτε στάχτη, κ.τ.λ, τον καθαρίζουμε. Το περνάμε από το τουλπάνι,( ένα κομμάτι ύφασμα σαν γάζα, το οποίο λειτουργεί σαν φίλτρο), δυο τρεις φορές , τουλάχιστον. Αν βάζαμε μουστόχωμα ή στάχτη, όπως κάνουν συνήθως, όλες οι «βρωμιές» θα βγαίναν στον αφρό, αλλά αυτό το άφρισμα, θα μας υποχρέωνε να είμαστε διαρκώς πάνω από τη φωτιά, για να βγάζουμε τον αφρό με μία κουτάλα. Ενώ αν καθαρίσουμε από πριν το μουστο , φιλτράροντας τον, θα βράσει πιο …ομαλά.

Βάλαμε τα 6  κιλά, καθαρό και φιλτραρισμένο μούστο , στην κατσαρόλα, και θα περιμένουμε μέχρι να μείνει περίπου το 1/3  της αρχικής ποσότητας, η και ακόμα λιγότερο.  Καλύτερα να το σβήσουμε , όσο είναι ακόμα αρκετά ρευστό, γιατί όταν κρυώσει, θα » πήξει» και άλλο. Αν κρυώσει , και δε μας αρέσει η πυκνότητα του, μπορούμε άνετα να το ξαναβράσουμε. Αν δούμε ότι έχει ακόμα «σκουπιδάκια», μπορούμε να τον ξαναφιλτράρουμε, πριν τον ξαναβράσουμε.

μούστος-πετιμέζι- σουρωτήρι-πάτημαμούστος-πετιμέζι-τουλπάνιμούστος-πετιμέζι-τουλπάνι-στίψιμο

Εμείς πήραμε περίπου 1,3 κιλό πετιμέζι. Μικρή ποσότητα (25% ).

Περίμενα περίπου 2, μιας και την προηγούμενη φορά , με 7 κιλά μούστο , (από άσπρα όμως σταφύλια) βγάλαμε 2,2 κιλά , και μάλιστα πιο πηκτό. Ίσως παίζει ρόλο η ποικιλία των σταφυλιών.

μούστος-πετιμέζι- κατσαρόλα μούστος-πετιμέζι- κατσαρόλα-μετά από 3 ώρες

*πολύ ωραία και αναλυτικά, τα λέει η Κική στη «Μικρή Κουζίνα».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: