Σιτάρι μαυραγάνι Λήμνου

Για πρώτη φορά, φέτος, έριξα σε ένα κομμάτι του κτήματος, λίγο σιτάρι.Η ποικιλία λέγεται μαυραγάνι Λήμνου, και είναι μία παλιά παραδοσιακή ποικιλία, η οποία είχε εξαφανιστεί από τα χωράφια του νησιού, και βρέθηκε σε…πιθάρια, σε μία μονή του Αγίου όρους!Ευτυχώς, ο άνθρωπος που την έφερε πίσω στον τόπο της, την καλλιεργεί ξανά εδώ και λίγα χρόνια.

Το μαυραγάνι Λήμνου είναι ψηλό φυτό, φτανεί τα 140εκ, και σε συμβατικής μορφής καλλιέργεια, αποδίδει περίπου 250 κιλά ανά στρέμμα.

Εμείς πάντως, θα κάνουμε άκρως παραδοσιακή -”τεμπέλικη” καλλιέργεια, και βασίζομαι μόνο στο ότι τα χώματα ήταν “αδούλευτα”. Υπολογίζω πως το κομμάτι που σπείραμε, είναι δεν είναι 400μ², οπότε…θεριζοαλωνιστική δε συμφέρει , και το μόνο που μένει, αν όλα πάνε καλά και έχουμε παραγωγή, είναι να δοκιμάσουμε τους παλιούς τρόπους. Δρεπάνι, θημωνιές, χτύπημα, τίναγμα στον αέρα, και άλλα τέτοια όμορφα…

Πάντως ο στόχος μας δεν είναι να βγάλουμε παραγωγή, όσο να “παίξουμε” και να μάθουμε καλύτερα αυτό το υπέροχο φυτό, που μας συντροφεύει για χιλιάδες χρόνια, και να διατηρήσουμε στα χωράφια μας, μία παλιά παραδοσιακή ποικιλία, εκτοπισμένη και αυτή, από την “πράσινη επανάσταση” των μεταπολεμικών χρόνων.

Το σιτάρι το έριξα λίγο αργά, τις τελευταίες μέρες του Νοέμβρη. Ελπίζω τα μικρά φυτά, να αντέξουν το κρύο. Η σπορά , έγινε σε δουλεμένο έδαφος, με το χέρι, στα πεταχτά που λέμε. Μετά, ξαναπέρασα με τη φρέζα , όχι πάνω από 5 εκατοστά, για να θαφτούν τα σπόρια Δέκα μέρες μετά τη σπορά, τα περισσότερα βλάστησαν. Για να δούμε πως θα προχωρήσουνε…

 

Κάθε συμβουλή , καλοδεχούμενη. 🙂

Advertisements

2 responses to “Σιτάρι μαυραγάνι Λήμνου

  • milibee

    Χαιρομαι που βλεπω οτι ξεκινησες να ξαναγραφεις στο μλογκ σου. Ακομη περισσοτερο δε, που μια ξεχασμενη ποικιλια σταριου γυρισε στον τοπο της. Τα νησια ειστε η μοναδικη περιπτωση διατηρησης καθαρων ποικιλιων σπορων. Αληνινα ζηλευω την Ελληνικη υπαιθρο που μπορει με εφαλτηριο το μερακι λιγων ανθρωπων να ζησει απο κοντα την ολη διαδικασια που περιγραφεις.Περιμενω να δω το σταρακι σου να μεγαλωνει και να σε χαροποιει
    με τη αποδοση του. Κρατα μα ς ενημερους και οταν ερθει η ωρα του θερισμου βιντεοσκοπησε την διαδικασια να την δουμε και εμεις

  • FOTINI KARAGEORGOU

    Αγόρασα πρόσφατα ένα κτήμα στο Λεβίδι Αρκαδίας και θα ήθελα να καλλιεργήσω ένα στρέμμα με μαυραγάνι. Ψάχνω να βρώ αυθεντικό σπόρο. Αν μπορείτε να με βοηθήσετε παρακαλώ απαντήστε μου στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: