τα νέα του Απρίλη…

Σκέφτηκα να σηκώνω στο Σκαλιστήρι,  τις δουλειές που κάνουμε εδώ στο χωραφάκι μας.  Περισσότερο για να μας βοηθήσει κανένας φίλος,  με περισσότερη πείρα, και να γίνει και ανταλλαγή εμπειριών, απόψεων, τρόπων.

Αρχές απρίλη:

Τις πρώτες μέρες του Απρίλη,  μεταφύτευσα τα πρώτα φύτα έξω, στην τελική τους θέση.  Είναι λίγο νωρίς, αλλά ήθελα να το δοκιμάσω. Λίγα φυτά τομάτες, κολοκυθάκια, κολοκύθα για πίτες, ένας κατηφές ανάμεσα στις ντομάτες (μαζεύει πασχαλίτσες, που τρώνε τη μελίγκρα) και λίγα μαρούλια, που είχαν ξεμείνει στο σπορείο.

Μέχρι στιγμής, 2 βδομάδες περίπου μετά, είναι μια χαρά. Δεν είχαν πρόβλημα, ούτε τις πρώτες μέρες , που συνήθως το «σοκ¨ κάνει τα φυτά να μαραζώνουν.  Στη μεταφύτευση, πότισα τις ρίζες με νερό και τσουκνιδόζουμο.

Μια χαρά λοιπόν όλα, εκτός …από τα μαρούλια , που τα περιποιήθηκε η κυρία:

δεν κλείσαμε καλά την πόρτα ,οπότε την κοπάνησε . Ευτυχώς δεν έφτασε στα δεντράκια.

Τα περισσότερα δεντράκια, τα είχαμε βάλει πριν δύο χρόνια, γυμνόριζα.  Στη φωτογραφία, αν τα θυμαμαι καλά , είναι μία βανίλια (δαμασκηνιά). Ελπίζουμε φέτος, να φάμε κανένα φρούτο!

Τις πατάτες , τις βάλαμε κατά τις 20 μάρτη, γιατί με συνεχείς βροχές, το χωράφι δε ξελάσπωνε με τίποτα πιο πριν. Ακόμα και τώρα, το μισό κομμάτι , είναι λάσπη.Είχαν ήδη προβλαστήσει, (αλίμονο, ένα μήνα τις είχα στο κασόνι με πριονίδι, και περίμενα να στεγνώσει λίγο το μέρος! ) . 3 βδομάδες μετά, έχουν σκάσει οι περισσότερες, και κάποιες έχουν φτάσει τα 15 εκατοστά.

Στην παρακάτω φωτογραφία, το κομμάτι δεξιά, είναι φρεζαρισμένο αρκετά, σε βάθος 10 εκατοστών. Μόλις το φρεζάρεις το χώμα, γίνεται πολύ ευάλωτο. Ξεραίνεται γρήγορα, σβωλιάζει γρήγορα, είναι με λίγα λόγια, γυμνό.  Μια καλή λύση, είναι η εδαφοκάλυψη (άχυρα, ξερά χόρτα, χαρτί, …)
Το αριστερό κομμάτι στη φωτογραφία, το έχω φρεζάρει αλλά, πολύ …ρηχά, ίσα ίσα για να ξύσουμε το έδαφος και να ξεριζώσουμε τα αγριόχορτα. Σκέφτομαι να το αφήσω έτσι, και να βάλω πεπόνια και καρπούζια, σκάβοντας μικρά λακάκια. Τα κομμένα αγριόχορτα, δε θα τα ανακατέψω να πάνε κάτω από το χώμα, θα μείνουν ως εδαφοκάλυψη.

(Είναι μέχρι να το πάρω απόφαση, και να κάνω αποκλειστικά, ΦΥΣΙΚΗ καλλιέργεια, με σβώλους και σπόρους!)
Το χώμα, όταν είναι καλλυμένο με αγριόχορτα, είναι μια χαρά. Μαλακό, υγρό, με ωραία υφή.  Εμείς, πάμε, τα βγάζουμε, το αφήνουμε γυμνό, το φρεζάρουμε με μηχανήματα και το ποτίζουμε συνεχώς, για να το έχουμε στην κατάσταση που ήταν…πριν ξεκινήσουμε να το «βασανίζουμε».  χμμμ…

Εδώ έχουμε έτοιμες διπλές σειρές, σχετικά υπερυψωμένες.

Στο θερμοκήπιο, τα σπορεία μας, πάνε καλά. Υπάρχουν έτοιμα φυτά , που περιμένουν να στρώσει λίγο ακόμα ο καιρός, υπάρχουν και μικρότερα, που θα είναι έτοιμα για τελική μετα

φύτευση σε 10-20 μέρες.

Στο νερό που ποτίζω μερικές φορές βάζω και λίγο τσουκνιδόζουμο, ή εκχύλισμα από φύκι. Το εκχύλισμα, είναι του εμπορίου. Το τσουκνιδόζουμο, το φτιάχνω. Δυστυχώς φέτος, όσα μέρη ήξερα που είχαν πολλή τσουκνίδα, δεν έχουν παρά ελάχιστες, και δε θελω να τις κόψω. Θα βρούμε αλλού. Έχουν μείνει λίγα κιλά από πέρσι.

 

Advertisements

3 responses to “τα νέα του Απρίλη…

  • MPAMPIS

    ΚΑΤΑΡΧΑΣ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ BLOG ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΟΥ.
    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΕ ΡΩΤΗΣΩ ΣΕ ΤΙ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ ΤΗΣ ΤΣΟΥΚΝΙΔΑΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΔΙΑΛΥΜΑΤΟΣ ΤΣΟΥΚΝΙΔΑΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ.
    ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΛΙΓΑ ! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΣΤΟ ΩΡΑΙΟ BLOGSPOT ΣΟΥ.

    • Pantelos K.

      Λέω να κάνω ένα θέμα μόνο για τη τσουκνίδα, νομίζω πως αξίζει τον κόπο.
      Μέχρι τότε, χοντρικά μπορώ να σου πω ότι ακολουθώ τη συμβουλή ενός φίλου και βάζω ολόκληρα τα φυτά , γεμίζω ένα βαρέλι χαλαρά, χωρίς να τα πατήσω, και συμπληρώνω με νερό.

      Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια !

  • Ανώνυμος

    εχεις επιροες απο τον κυριο Μανικα βλεπω…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: