Επιλογές Κρίσης

Στους καιρούς της «κρίσης» , που μας αναγκάζουν να περάσουμε, για να τη βγάλουμε καθαρή, θα πρέπει : -ή να σκύψουμε ακόμα πιο πολύ το κεφάλι και να υποστούμε όποιο μέτρο έχει κριθεί “απαραίτητο”, για το “καλό” μας…. -ή να ξεσηκωθούμε και να τα σπάσουμε όλα -ή να Δημιουργήσουμε νέους τρόπους συνύπαρξης μεταξύ μας.

Η κρίση που περνάμε, είναι οικονομική. Χρηματοπιστωτική. Δεν έγινε καμία φυσική καταστροφή που εξαφάνισε τους διαθέσιμους φυσικούς πόρους, ούτε έχει μειωθεί η διαθέσιμη τροφή . Απλά, οι περισσότεροι άνθρωποι, δεν έχουν αρκετά “χρήματα”, γιατί τα χρήματα έχουν την περίεργη ? τάση να μαζεύονται σε τσέπες λίγων. Οπότε , ένας απλός άνθρωπος, αν θέλει να γλιτώσει την νόσο της κρίσης, θα πρέπει να αποφύγει την επαφή με ότιδήποτε είναι φορέας της ασθένειας. Σε αυτή τη φάση, ο φορέας της ασθένειας , είναι το χρήμα. Όπως αποφεύγουμε να ακουμπάμε, οποιονδήποτε και οτιδήποτε κουβαλάει αρρώστιες, έτσι πρέπει τώρα, να αρχίσουμε να αποφεύγουμε το χρήμα! Τις συναλλαγές με χρήμα, και ακόμα περισσότερο, τις συναλλαγές μας με το περίπλοκο τραπεζικό μας σύστημα, το οποίο δημιουργεί το χρήμα , κυριολεκτικά εκ του μηδενός, οποτεδήποτε ένας άνθρωπος υπογράφει ένα χρέος προς μία τράπεζα. (Για περισσότερες πληροφορίες αξίζει να δείτε αυτό το βιντεάκι: http://vimeo.com/5350419 )

Αδύνατο; Τίποτα δεν είναι αδύνατο. Ουτοπικό; Περισσότερο ουτοπικό, είναι να περιμένουμε καλύτερες μέρες , για μας και τα παιδιά μας, μέσα σε αυτό το σύστημα , που ορίζει τις ζωές μας , με αυστηρά οικονομικούς όρους, αποσκοπώντας συνεχώς, στο χρηματικό κέρδος, … Επειδή όμως, οι ζωές μας, είναι σίγουρα κάτι παραπάνω, από τα οικονομικά νούμερα που μας έχουν περικυκλώσει, και επειδή οι ανθρώπινες σχέσεις, είναι σίγουρα κάτι παραπάνω από συμβόλαια, συμφωνητικά, και επενδύσεις, σίγουρα αξίζει να δοκιμάσουμε και άλλους τρόπους για να οργανώσουμε την κοινωνία μας, πέρα από το σημερινό χρήμα.

Δεν αλλάζουν βέβαια τα πράγματα , μέσα σε μία μέρα, και πρώτα από όλα, πρέπει να αλλάξουμε εμείςοι ίδιοι, και να επαναορίσουμε τι είναι τελικά αυτό που ζητάμε: Είναι το κέρδος και η “ανταγωνιστικόητα”; Είναι οι αποδοτικότεροι ρυθμοί “ανάπτυξης”; Είναι τα χαμηλότερα spreads ; Ημήπως προτιμάμε να ξαναβρούμε την ποιότητα στη ζωή μας, και να ξαναχτίσουμε τη σχέση μας με τον συνάνθρωπο μας, αλλά και το φυσικό μας περιβάλλον; Είμαστε ανταγωνιστικά ζώα, ή συμβιωτικοί οργανισμοί; Όλα είναι θέμα επιλογής. Είμαστε αυτό που επιλέγουμε να είμαστε. Και δυστυχώς , για όλα αυτά που ζόυμε στις μέρες μας, για αυτό το μοντέλο ζωής που κληρονομήσαμε και συντηρούμε με την ανοχή μας, ευθυνόμαστε όλοι μας, και όχι μόνο οι κυβερνήσεις και οι πολυεθνικές υπερεταιρίες.

Αυτό που οφείλουμε να σκεφτούμε, είναι το τι κόσμο θέλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας. Και αφού το χρήμα έχει αρρωστήσει από τον ιό της κερδοσκοπίας, μπορούμε να χτίσουμε άλλους τρόπους, μία νέα Αχρήματη Οικονομία, βασισμένη στην εμπιστοσύνη και την αλληλεγύη απέναντι στους συνανθρώπους μας, το σεβασμό απέναντι στη Γη που είναι το σπίτι μας, και στον εαυτό μας , που οφείλουμε να τον απαλλάξουμε από τις άχρηστες φανταχτερές τροφές του σώματος , αλλά και του πνέυματος μας.

Advertisements

One response to “Επιλογές Κρίσης

  • Ανώνυμος

    Καθαρό μυαλό να μπορούμε να σκεφτόμαστε, Ηρεμία για να παρατηρούμε όσα περνούν δίπλα μας.
    Πράγματι χρειάζεται να λείψει το χρήμα για να ανακαλύψουμε τις άλλες υγιείς μορφές ζωής.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: