Κοινότητες αντι Ιδιωτών

Ζούμε μέρες ελλειμμάτων. Ελλειμμάτων οικονομικών , κοινωνικών, ψυχολογικών. Όλοι υπόσχονται να προσπαθήσουν για μία καλύτερη μέρα για τον (κάθε) τόπο μας. Οι περισσότεροι εστιάζουν στην οικονομία, πιστεύοντας πως μία οικονομική ανάπτυξη, θα συμπαρασύρει και όλους τους άλλους τομείς. Αυτό δεν είναι απαραίτητα αλήθεια. Για παράδειγμα, στην προ κρίσης εποχή με τα πιο παχιά εισοδήματα, δεν ήμαστε περισσότερο Κοινωνία, από ότι σήμερα, παρά ήμασταν ένα ακόμα πιο απρόσωπο από σήμερα, σύνολο Ιδιωτών. Επίσης, ακόμα και μέσα στην αφθονία , και κυρίως μέσα σε αυτήν, δε λείπουν τα ατομικά ψυχολογικά προβλήματα, που μάλλον προέρχονται από …έλλειψη νοήματος και ειλικρινών κοινωνικών σχέσεων.

Το κυνήγι της οικονομίας δε θα έπρεπε να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα, γιατί το χρήμα είναι ένα κεφάλαιο πάνω στο οποίο δεν έχουμε κανέναν απολύτως έλεγχο. Κανείς δε μπορεί να μας εξασφαλίσει πως ακόμα και αν καταφέρουμε να “πετύχουμε” στο παιχνίδι των αγορών και μαζέψουμε ένα μεγάλο ποσό, στο κοντινό μέλλον δε θα το χάσουμε είτε με κούρεμα καταθέσεων, είτε λόγω πληθωρισμού, είτε λόγω εκτάκτων εισφορών και οποιουδήποτε άλλου μέτρου αποφασίσουν και επιβάλουν αυτοί που πραγματικά έχουν τον έλεγχο του.
Εκεί που αξίζει να επενδύσουμε είναι στο Κοινωνικό μας κεφάλαιο. Αυτό δεν είναι τίποτα παραπάνω από τις μεταξύ μας σχέσεις. Αν ξαναυφάνουμε τις μεταξύ μας Κοινότητες με όρους συνεργασίας, ισοτιμίας και ενεργού συμμετοχής, θα έχουμε εξασφαλίσει ένα υγιές κοινωνικό περιβάλλον μέσα στο οποίο θα χαιρόμαστε να ζούμε. Το βασικό είναι να νιώσουμε ότι μπορούμε να συμμετέχουμε πραγματικά, και όχι δια αντιπροσώπων, και να μπορούμε εμείς οι ίδιοι να ορίζουμε τις τύχες μας, να γίνουμε δηλαδή αυτεξούσιοι.

Όλοι θέλουμε να αισθανόμαστε ασφαλείς, αλλά την ασφάλεια δε μπορούμε να την βρούμε στο σημερινό ανταγωνιστικό μοντέλο των Ιδιωτών. Μόνο όταν ξαναγίνουμε Κοινότητα συνεργαζόμενων ανθρώπων, θα βρούμε την ασφάλεια που θα μας εξασφαλίζει η μεταξύ μας αλληλοϋποστήριξη.

Το χρήμα δε μπορούμε να το ελέγξουμε, ούτε να το τυπώσουμε, ούτε να ορίσουμε τη λειτουργία του. Δεν είναι και πολύ λογικό να στηριχτούμε πάνω του για ένα καλύτερο μέλλον. Το μόνο που φαίνεται πως πραγματικά έχουμε, είναι ο ένας τον άλλον. Ας ξεκινήσουμε από αυτό, και τα άλλα θα ακολουθήσουν.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: