Ο δικός μας νέος κόσμος…

Η σημερινή παγκόσμια οικονομική κρίση, και ειδικότερα βέβαια για μας, η ελληνική εκδοχή της, φαίνεται πως ήρθαν να μας προετοιμάσουν, για έναν “νέο θαυμαστό κόσμο”. Έναν κόσμο σκλάβων. Οικονομικών σκλάβων. Θα χρωστάμε  κυριολεκτικά την ύπαρξη μας σε μεγάλες πολυεθνικές, σε επενδυτικούς “οίκους” του εξωτερικού, σε “οίκους” αξιολόγησης και φυσικά …στις τράπεζες που φαίνεται πως είναι ο ελέω θεού; μεσάζοντας ανάμεσα στους λίγους που τα χουνε και στους πολλούς που τα ζητάνε.

Φυσικά  και υπάρχουνε άνθρωποι, κύκλοι, ομάδες και συμφέροντα που σπρώχνουν όσο μπορούν προς αυτή την κατέυθυνση, γιατί πολύ απλά έχουν πολλά να κερδίσουν. Και αυτή είναι η δουλειά τους. Το κέρδος. Δε μοιάζει χρήσιμο πάντως να αναλώσουμε την οργή μας στην αντιπαράθεση με τα “μεγάλα συμφέροντα”. Αυτοί, κάνουν τη δουλειά τους. Είναι στον δικό τους κόσμο και φαντάζονται πως παίζουν μονόπολυ πάνω στις πλάτες ανυποψίαστων. Ας κοιτάξουμε και μεις τις δικές μας ευθύνες ας κοιτάξουμε και μεις οι πολλοί και απλοί άνθρωποι, τι μπορούμε να κάνουμε, ας απαγκιστρωθούμε από τα ψεύτικα όνειρα των τηλεοράσεων και τις φανταχτερές βιτρίνες, ας κοιτάξουμε περισσότερο την ουσία  και όχι το λαμπερό περιτύλιγμα.

Δεν είμαστε άχρηστοι χωρίς χρήματα. Άχρηστα είναι τα χρήματα , χωρίς εμάς.

Υπάρχουν όμως πολλοί κόσμοι, τόσοι όσες και οι επιλογές μας. Και όπως υπάρχει αυτός ο άσχημος, κενός και στείρος κόσμος των εμπορευμάτων και των επιτοκίων, (για τον οποίο ευθυνόμαστε και μεις….)  υπάρχουν κόσμοι πιο όμορφοι που περιμένουν απλά να τους διαλέξουμε και να τους επιδιώξουμε. Μερικοί μάλιστα υπάρχουν ήδη παράλληλα ή και υπόγεια!

Ένας άλλος κόσμος είναι ήδη εδώ! και στη χώρα μας, μια και υπάρχουν άνθρωποι, συλλογικότητες και δίκτυα ανθρώπων, που πιστεύουν η δυνάμη που κινεί τον πλανήτη δεν είναι το κερδος και η ελεύθερη αγορά, αλλά…η αγάπη!  Άνθρωποι που πιστέυουν πως μπορούμε να ζήσουμε πολύ καλύτερα με πολύ λιγότερα πράγματα! Πως μπορούμε να φτιάξουμε σχεδόν ότι χρειαζόμαστε, είτε μόνοι μας, είτε με τη βοήθεια φίλων μας, και δε χρειάζεται όλα να έχουν τιμή. Πως είμαστε κομμάτι της φύσης και οφείλουμε να τη σεβόμαστε, όπως (οφείλουμε να) σεβόμαστε και τον εαυτό μας, να μην τη φαρμακώνουμε και να μην την εκμεταλλευόμαστε κυνηγώντας μόνο …το κέρδος, το κέρδος, το κέρδος, …. Πως δεν είμαστε άχρηστοι χωρίς τα χρήματα τους, ούτε και άνεργοι χωρίς τις δουλειές τους. Μπορούμε να κάνουμε τα πάντα βοηθώντας ο ένας τον άλλον, και δε χρειάζεται να είμαστε “ανταγωνιστικοί” και “παραγωγικοί” για να είμαστε πετυχημένοι.

Μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα, και ευτυχώς, ήδη γίνονται πολλά πράγματα. Ο δικός μας νέος κόσμος είναι ήδη εδώ και βάζει χοντρό στοίχημα για το κοντινό μέλλον, πως μπορεί να γίνει το νέο μοντέλο που θα υποσκελίσει το παλιό, όχι αντιδρώντας και φωνάζοντας  αλλά …δημιουργώντας.

Τέτοιες ομάδες ανθρώπων, υπάρχουν και εδώ και δεκαετίες στο εξωτερικό, ενώ τα τελευταία χρόνια αυξάνονται (σαν τα κουνέλια!) και στη χώρα μας. Δεκάδες ομάδες ανθρώπων, δικτυώνονται και αλληλοβοηθούνται.

Με τι περίπου καταγίνονται αυτοί οι…γραφικοί; Μα φυσικά, με πολλά και διάφορα, τόσα που με δυσκολία ομαδοποιούνται και καταγράφονται. Κάθε δράση θέλει πολλές σελίδες παρουσίασης, για αυτό και τις παρουσίαζουμε εδώ απλώς επιγραμματικά( για περισσότερες πληροφορίες, υπάρχει πάντα το διαδίκτυο!)

 • Δίκαιο και ηθικό εμπόριο , όταν μας νοιάζει, πως παράγεται αυτό που καταναλώνουμε, αν πληρώνεται αξιοπρεπώς αυτός που το παρήγαγε, πόσα χιλιόμετρα έκανε το προιόν για να φτάσει στην πόρτα μας, …
 • Αχρήματη οικονομία (δίκτυα ανταλλαγής αγαθων και υπηρεσιών- Τράπεζες χρόνου- κοινωνικά νομίσματα ) βασισμένη στον άνθρωπο , στην αλληλεγγύη, την εμπιστοσύνη, τη διάθεση για προσφορά, και άλλα περίεργα που δεν μπορεί να καταλάβει η κλασική τραπεζοπιστωτική μας οικονομία
 • Οικολογική Γεωργία: Βιολογική καλλιέργεια, permaculture, φυσική καλλιέργεια και άλλες ήπιες μορφές καλλιέργειας, που σέβονται τη γή , και τον άνθρωπο.
 • Αστική αυτάρκεια: περιβόλια μέσα στις πόλεις, σε ταράτσες, μπαλκόνια, πλατείες, είτε αυτόνομες ενέργειες, είτε και σε συνεργάσια με δημοτικές αρχές
 • Φυσική δόμηση . Σπίτια από λάσπη, από COB, από άχυρο, από χώμα, και άλλα απλά φυσικά υλικά, που με …λίγη βοήθεια από τους φίλους, μπορούν να γίνουν γρήγορα και διασκεδαστικά
 • Τράπεζες και ανταλλακτήρια σπόρων δίκτυα ανταλλαγής σπόρων, γιατί όταν κρατάς το σπόρο σου, κρατάς το μέλλον σου, στα χέρια σου!
 • Χαριστικά παζάρια, όπου χαρίζουμε ότι πλέον δε χρειαζόμαστε, και βρίσκουμε κάτι που δε χρειάζεται πλέον κάποιος άλλος
 • Κοινωνικά παντοπωλεία Σε περισσότερες από 20 ελληνικές πόλεις λειτουργούν κοινωνικά παντοπωλεία. Χιλιάδες οικογένειες, άνεργοι και ηλικιωμένοι σιτίζονται απ’ αυτά.Εκεί προσφέρονται αγαθά από ιδιώτες, κοινωνικούς φορείς, ακόμη κι από σουπερμάρκετ και γίνονται κάθε είδους ανταλλαγές.
 • Πολιτιστικό ακτιβισμό , ανοικτές , εώς και δωρεάν πολιτιστικές εκδηλώσεις σε ελευθερους χώρους, εργαστήρια , μαθήματα, ….
 • Δίκτυα παραγωγού καταναλωτή, όπου παρακάμπτονται οι μεσάζοντες,και υπάρχει άμεση ανθρώπινη επαφή και εμπιστοσύνη
 • Ανοιχτό λογισμικό
 • …. (και πολλά άλλα που μας ξέφυγαν!)

Αυτό το ετερόκλητο κίνημα μέρα με τη μέρα μεγαλώνει. Χωρίς κεντρικό σχεδιασμό, χωρίς κεντρικό σχέδιο δράσης, χωρίς πολλή φασαρία, μικρές και μεγάλες ομάδες ανθρώπων βλέπουν πως πέρα από τις όποιες διαφωνίες, υπάρχουν πολλά ζητούμενα στα οποία συγκλίνουν τα θέλω μας, και πολλοί κοινοι πιθανοί στόχοι.

Ο σημερινός κόσμος μοιάζει σάπιος και στείρος,  και δείχνει έντονα σημάδια παρακμής και αυτοκαταστροφικές τάσεις.

Αν συμφωνούμε σε αυτό οφείλουμε να προσπαθήσούμε ώστε να γίνει πιο όμορφος. Το πως θα το κάνουμε αυτό  είναι άλλο θέμα και ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική οπτική και διαφορετικά κριτήρια αυτής της ομορφιάς .Ας μείνουμε σε αυτά που μας ενώνου που συνήθως είναι περισσότερα από αυτά που μας διχάζουν και μας χωρίζουν.

Ένας άλλος κόσμος είναι ήδη εδώ, ένας κόσμος δημιουργικής αντίστασης, και περιμένει να τον δουμε, να τον αφουγκραστούμε να τον κρίνουμε πάνω από όλα, και αν συμφωνούμε, να τον στηρίξουμε και να τον ακολουθήσουμε , ώστε ο κόσμος των παιδιών μας, να μην είναι ένας κόσμος οικονομικών σκλάβων, αλλά ένας κόσμος αγάπης και αλληλεγγύης, ανάμεσα σε ελεύθερους και ισότιμους ανθρώπους.


*Το έγραψα το 2011. Δεν άλλαξαν και πολλά αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι ο δικός μας «νέος κόσμος» μεγαλώνει. Και αρχίζει να κάνει τα δικά του πατήματα!


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: